Skiftingehus, Eskilstuna kommun

Skiftingehus återuppstår i ny kostym

Skolinredning | Eskilstuna | 2022

Skiftingehus, Eskilstuna kommun | Skolinredning | Eskilstuna | 2022

Skiftingehus återuppstår i ny kostym

Trots att det gått närmare ett halvt sekel sedan Skiftingehus byggdes har inga större renoveringar genomförts – förrän nu. Behovet av uppfräschning var stort när en översyn inleddes och under projektet kallades anca inredningsarkitekter in för att ta fram ett inredningskoncept för den ”nya” skolan.

Skiftingehus byggdes under sjuttiotalet och idag erbjuds skolverksamhet för 500 elever, från förskoleklass till högstadiet. 2018 beslutades om en disponering av huset; ventilation, ytskikt och möbler behövde en rejäl översyn. 

Det var i det senare som anca inredningsarkitekter kom in i bilden. Med ett tjugotal genomförda projekt inom just skolinredningar var de både väl lämpade och taggade.

­– Vi blev riktigt exalterade över att få jobba med en skola i Eskilstuna, vår egen hemkommun. Efter att vi fått en mängd handlingar av bygg- och husarkitekt, för att få förståelse för arkitekturen, plockade vi snabbt upp information om själva brukarna – verksamheten som ska finnas mellan väggarna, säger Caroline Axelsson.

Med hänsyn till projektets omfattning delades arbetet in i fyra olika etapper som löpte över sammanlagt tre år.

Möbelklassiker i källaren
Under en rundvandring i lokalerna besöktes även skolans källare, där projektteamet stötte på spännande överraskningar.

– Vi hittade ett femtiotal Bruno Mathson-fåtöljer, riktiga möbelklassiker från tiden då byggnaden uppfördes, berättar Anna-Karin Kjellin. Designklassikern “Eva” hittades i dåligt skick i ett femtiotal i källaren

Cirkuläritet och återbruk är två ledstjärnor hos anca inredningsarkitekter, men ibland kan detta arbetssätt vara svårförenligt med LOU (Lagen om offentlig upphandling). Icke desto mindre släppte de aldrig tanken på att restaurera och återanvända de trasiga fåtöljerna i skolans gömmor.


Möblera bort mobbing
Varje etapp inleddes med att först definiera en ultimat inredningsplan: hur klassrum, studieytor, personalrum, aula med mera skulle utformas.

– En utmaning var att möblera bort möjlighet till bus och mobbning i korridorer, en annan var att få fram ett koncept som ska hålla i 40 år, både tids- och kvalitetsmässigt, samt att tillgodose varje avdelnings behov, förklarar Caroline. 

När planen var lagd var det dags att föreslå möbeltyper. Viktigt var att hitta ett formspråk som håller över tid, och samtidigt anpassa förslagen till de kulörer och material som redan fanns eller skulle in i byggnaden. 

I tätt samarbete med biträdande rektor och upphandlingskonsult landade till slut varje etapp i ett upphandlingsunderlag som Eskilstuna kommun kunde skicka ut för upphandling. 
Konceptet tar form. Flera tusen kvadratmeter ska möbleras

Fåtöljerna fick nytt liv
Under upphandlingsförfarandet lyckades Anna-Karin och Caroline till slut få till en renovering av de gamla Bruno Mathson-fåtöljerna med hjälp duktiga medarbetare hos Eskilstuna Kommuns AMA-verksamhet. Det viktiga var att få kostnaden för renoveringen att hamna lägre i pris än en likvärdig LOU-upphandlad fåtölj. 

– Att kunna använda de ursprungliga fåtöljerna var något som verkligen förgyllde projektet eftersom de bär på byggnadens historia. De kombineras nu med moderna möbler i matchande formspråk, något som verkligen ger rummen de placerats i liv, konstaterar Anna-Karin. 


Bruno Mathsonfåtöljerna som nya, här i personalrummet, samt aulan med flexibel möblering


Väl investerade pengar
Hösten 2022 var den sista stolen levererad och det var äntligen dags att inviga nya Skiftingehus.

-Att ta hjälp av en inredningsarkitekt har varit väl investerade skattemedel. Jag anser det oansvarigt att göra så här stora inköp utan att ta hjälp av någon som har kunskapen om och erfarenheten av olika möbeltyper och material och hur en inredning fungerar i ett rum, både ur ett estetiskt perspektiv men fram för allt ur ett funktionellt perspektiv och hur dessa två kan samspela.

/ Martin Fehne, biträdande rektor Skiftingehus

– Det är i sådana här projekt vi på anca verkligen känner att vi får möjlighet att göra skillnad. Vi kan vi bidra till att underlätta undervisning och skapa en trygg miljö – bygga framtidstro hos barn och ungdomar helt enkelt, avslutar Caroline Axelsson.


Kontaktformulär

Namn*
E-mailadress*
Telefonnummer
Meddelande*
Skicka

Skickar...

Vänligen fyll i alla obligatoriska fält

Tack, nu är det skickat! Vi återkommer till dig så fort vi kan.

Något gick fel. Prova igen senare.